Levenstestament: Regel uw zaken goed voor later

Heel veel mensen zijn druk met het heden en vergeten na te denken over later; want dat is nog ver weg. Maar ineens is het later en blijken er een aantal zaken niet goed te zijn geregeld.

Wat is een levenstestament?

Vaak maken mens wel een testament om te zorgen dat na hun dood hun bezittingen verdeeld worden en het financieel goed geregeld is als één van de partners overlijdt.
Een testament gaat over de situatie na het leven, dus als u er niet meer bent.
Wat de meeste mensen niet weten is dat het ook heel belangrijk is om de zaken goed te regelen voor situaties tijdens het leven en dat doet u in een levenstestament.

Wilsonbekwaam

In een levenstestament legt u vast wie uw belangen mag behartigen en namens u mag beslissen als u dat zelf niet meer kan. Dit kan nodig zijn in verschillende situaties.
U kunt een ongeluk krijgen en in coma raken, of u kunt een CVA krijgen (hersenbloeding of herseninfarct) waar door u niet meer kunt zeggen wat u wilt of niet meer in staat bent een handtekening te zetten. In de meeste gevallen is een levenstestament nodig omdat de persoon in kwestie last krijgt van dementie. De wet spreekt dan over een persoon die wilsonbekwaam is; u kunt niet meer overzien wat de gevolgen zijn van uw handelen en u mag dus geen handtekening meer zetten onder belangrijke documenten.

Volmacht

In een levenstestament geeft u aan op het moment dat u nog wél wilsbekwaam bent wie namens u mag handelen. Dit gebeurt bij een notaris. De notaris controleert of u inderdaad wilsbekwaam bent en omdat een notaris beëdigd is, is een levenstestament een wettige volmacht.
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een juridische volmacht voor alle financiële zaken en een medische volmacht en u mag zelf aangeven wie uw zaken mag behartigen. U mag ook verschillende mensen aanwijzen voor de juridische en de medische volmacht en u kunt ook meerdere mensen een volmacht geven; bijvoorbeeld al uw kinderen.
Verder kunt u in het levenstestament nog meer dingen laten opnemen, bijvoorbeeld een niet-behandel verklaring of hoe u staat tegenover euthanasie

Wat kunt u zelf regelen?

Wanneer iemand nog geen levenstestament wil maken kunt u wel een aantal zaken regelen. Iemand kan een bankmachtiging afgeven, dan mag u namens die persoon betalingen doen en de rekening raadplegen. Overigens vervalt een officieel bankmachtiging als de rekeninghouder in kwestie wilsonbekwaam wordt.
Verder kunt u bijvoorbeeld bij de ziektekostenverzekering iemand machtigen om namens u te bellen met de verzekering en zaken te regelen. Dit kan erg handig zijn. Ook goed om dit  te doen als er wel een levenstestament is want sommige verzekeraars accepteren met veel moeite het levenstestament.
Zorg ook dat er iemand is die uw wachtwoorden kent en weet welke abonnementen ed. er lopen. Het is allemaal een kleine moeite maar kan veel ellende besparen.

Problemen uit de praktijk

Als mantelzorgmakelaar kom ik in veel situaties waar bijvoorbeeld iemand dementie heeft. Wanneer de zorg te veel wordt en iemand moet eigenlijk opgenomen worden, dan is er een WLZ indicatie nodig. De aanvraag voor deze indicatie dient u bij het CIZ en moet door de persoon zelf getekend worden. Op het moment dat er een indicatie aangevraagd wordt voor iemand met dementie is dit een probleem en zal het CIZ vragen gaan stellen of die persoon weet wat hij tekent. Als dit niet zo is en er is geen levenstestament dan is de enige manier om de rechter te vragen deze persoon onder bewind te stellen. Een ingrijpende maatregel die eenvoudig te voorkomen was met een levenstestament. Bovendien zorgt dit voor de nodige vertraging in de aanvraag voor de op dat moment meestal hoog nodige zorg.

Regel het op tijd

Als mantelzorgmakelaar kan ik u helpen en uitleggen wat er in sommige situaties kan gebeuren en wat de risico’s zijn. Heeft u vragen over uw situatie dan mag u mij altijd bellen om een afspraak te maken om hier naar te kijken.
Wilt u na het lezen van dit artikel meteen een levenstestament laten maken, dan kunt u een afspraak maken bij een notaris bij u in de buurt. Op notaris.nl vindt u meer informatie.

Saskia de Wit - Mantelzorgmakelaar

Heeft u vragen?

Neem direct contact
met mij op

Kennisbank