Dag van de mantelzorg

Landelijke waardering voor de mantelzorger

Mantelzorg begint klein

Mantelzorg is iets wat je overkomt en meestal ook klein begint; er zijn maar weinig mantelzorgers die er echt voor gekozen hebben om deze taken op zich te nemen. In de loop van de tijd gaat de mantelzorger steeds zorgen en uiteindelijk kan de belasting voor mantelzorger heel groot worden. De meeste mantelzorgers doen dit met heel veel liefde en willen dit ook graag doen voor hun naaste. Toch kunnen deze taken ook zwaar rusten op de schouders van de mantelzorger en ligt overbelasting op de loer

Mantelzorg is niet gratis

Om de mantelzorgers in het zonnetje te zetten en aandacht te vragen voor dit steeds vaker voorkomende verschijnsel is er de Dag van de Mantelzorg. Deze dag valt altijd in de week van 10 november.

In 2019 is er een groot onderzoek geweest naar de waarde die mantelzorg vertegenwoordigd voor de maatschappij. De uren die men als mantelzorger besteedt aan zorg, kun je bijvoorbeeld niet werken. En valt iemand als mantelzorger uit? Dan zijn de kosten om dit op te vangen nóg hoger.

Het totaalbedrag aan waarde van de mantelzorg kwam uit op 22 miljard. Dit zijn dan vooral uren die niet gewerkt kunnen worden en een klein deel reiskosten. Zou de overheid deze zorg aan professionals over moeten laten dan zouden de kosten 70 tot 100% hoger zijn. Bovendien zou het zorgsysteem meteen instorten want zoveel mensen zijn er simpelweg gewoon niet.
Door dit onderzoek is er een besef gekomen hoe belangrijk mantelzorg voor de maatschappij is en hoeveel werk mantelzorgers eigenlijk doen. Mantelzorg lijkt dus gratis, maar is het zeker niet. 

In heel Nederland zijn er ongeveer 5 miljoen mensen die voor iemand zorgen uit hun omgeving. Dit kan een partner zijn, een kind, een ouder of een ander familielid maar ook bijvoorbeeld de buurvrouw.

Dag van de mantelzorg

De Dag, of tegenwoordig zelfs, de Week van de mantelzorg is bedoeld om iedereen bewust te maken dat deze zorg belangrijk en zeker niet vanzelfsprekend is.

De meeste gemeenten hebben in de week van 10 november een programma voor mantelzorgers en ook MantelzorgNL besteedt hier veel aandacht aan, op dit moment zelfs met een landelijke campagne. 
Bent u mantelzorger kijk dan eens wat uw gemeente in deze week voor u organiseert. U kunt zich in de meeste gemeenten ook melden bij het mantelzorgsteunpunt als mantelzorger en dan komt u in aanmerking voor de zgn. Mantelzorg waardering. Dit is per gemeente verschillend, soms is het een cadeau of een tegoedbon, maar het kan ook een workshop of iets anders zijn.

Hulp bij het regelen

Wordt de mantelzorg voor u te zwaar en wilt u hulp bij het regelen van professionele zorg, een luisterend oor en iemand die er echt voor de mantelzorger is, neem dan vrijblijvend contact met mij op om te kijken wat ik als mantelzorgmakelaar voor u kan betekenen.

Saskia de Wit - Mantelzorgmakelaar

Heeft u vragen?

Neem direct contact
met mij op

Kennisbank