Ik voel mij geen mantelzorger

Nederland kent 5,5 miljoen mantelzorgers, slechts een kwart beschouwd zichzelf als mantelzorger. Hoe komt dit?

Wanneer ben je mantelzorger?

U bent officieel mantelzorger als u gedurende langere tijd meer dan 8 uur per week voor een naaste zorgt. Belangrijk daarin is dat u al voordat u die zorg ging verlenen een sociale relatie had met die persoon.
Dat maakt ook meteen het verschil met een vrijwilliger duidelijk. Een vrijwilliger verleent zorg aan een onbekende.

Ik voel mij geen mantelzorger

De meeste mantelzorgers zorgen voor hun ouders, hun partner of hun kind, en soms een broer of zus. Vaak hoor ik hen zeggen, ik voel me geen mantelzorger want ik hou van bijvoorbeeld mijn man, moeder of kind en het is voor mij vanzelfsprekend dat ik voor hen zorg.

Maar is dat zo?

Uiteraard is het vanzelfsprekend dat je er voor elkaar bent en dingen voor elkaar doet. Mantelzorg begint meestal met kleine dingen; een boodschap doen, een formulier invullen, mee naar de dokter etc. Op zich normale dingen die je voor elkaar doet. Maar als iemand achteruitgaat en meer zorg nodig heeft dan wordt het beroep wat er op u wordt gedaan steeds groter. En het is niet vanzelfsprekend dat je elkaar helpt met wassen, of uren achter elkaar op iemand moet letten.

Voor ouders die een kind hebben met een grote zorgbehoefte is die grens nog moeilijker, want wanneer is het geen vanzelfsprekende zorg meer? Vergelijk dan de zorg die u geeft met de zorg voor een ander kind wat wel gezond is.

Waarom moet ik mijzelf als mantelzorger zien?

Wanneer u zich bewust wordt van de situatie dan kunt u ook beter kiezen hoe u er mee omgaat. Mantelzorg overkomt je meestal, is geen keuze, maar hoe je er mee omgaat is dit wel. Als mantelzorger loopt u een grote kans om overbelast te raken, zeker als u naast de zorg voor uw naaste ook nog een betaalde baan hebt.
Het is belangrijk om deze overbelasting te voorkomen, wanneer u als mantelzorger uitvalt, dan hebben jullie beiden een groot probleem.

Draaglast – draagkracht

Zorg ervoor dat u in balans bent. Probeer eens na te gaan wat u eigenlijk allemaal doet voor uw naaste en wat die zorg met u doet. Geeft het energie en vergroot het daardoor uw draagkracht, of kost het juist energie en zorgt het daardoor voor een grotere draaglast?
En als die weegschaal doorslaat naar de draaglast, wat kunt u daar dan aan doen?

Bordje Vol

Een mooie methode om dit inzichtelijk te maken is die van Bordje Vol. U ziet heel snel hoe groot het stapeltje werkzaamheden is wat op uw bordje ligt en wat de voor u betekenen.

Als mantelzorgmakelaar kan ik u daarbij helpen, we kunnen samen deze methode toepassen. Bovendien kan ik u helpen de draaglast te verminderen door voor de zaken die u energie kosten ondersteuning of professionele zorg te regelen. Of om mee te denken in uw werksituatie.

Herkent u dit en wilt u er iets aan doen? U mag mij altijd vrijblijvend bellen om eens te overleggen en samen te kijken naar de mogelijkheden.

Saskia de Wit - Mantelzorgmakelaar

Heeft u vragen?

Neem direct contact
met mij op

Kennisbank