Waar vind ik de juiste hulpmiddelen?

Soms heeft u hulpmiddelen nodig om veilig langer thuis te kunnen wonen. Waar vindt u wat en krijgt u bepaalde zaken vergoed?

Gebruikelijke uitgaven

Een aantal gebruikelijke zaken moet u zelf aanschaffen, zoals een rollator, een douchegreep, aangepast bestek, een seniorentelefoon enz. Vaak kunt u hiervoor terecht in thuiszorgwinkels, zij hebben een uitgebreid assortiment en kunnen u goed adviseren. Soms krijgt u korting als u lid bent van een thuiszorgorganisatie. Voor dure uitgaven zoals bijvoorbeeld een rollator of een sta-op stoel kunt u ook kijken of deze tweedehands te krijgen zijn.

De basisverzekering

Wanneer u ziek wordt en thuis verpleging of zorg nodig heeft dan kan bijvoorbeeld een hoog-laagbed noodzakelijk zijn om u goed te verzorgen. Dit soort aanpassingen worden vergoed vanuit uw ziektekosten verzekering en kunt u via de wijkverpleegkundige regelen.

Bent u gevallen of heeft u een ongeluk gehad waardoor u tijdelijk een rolstoel of krukken nodig heeft. Dan kunt u deze vaak gratis huren via een thuiszorgwinkel in uw eigen gemeente. Dit wordt vergoedt vanuit uw ziektekosten verzekering, zeker indien u een medische verklaring heeft van uw behandelend arts. Check wel van te voren of het uitleenpunt een contract heeft met uw ziektekostenverzekering

Wet op de maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Heeft u een blijvende beperking waardoor u niet deel kunt nemen aan het normale sociale leven? Dan kunt u een beroep doen op de Wmo, de Wet maatschappelijke ondersteuning. Hiervoor kunt u een aanvraag doen bij de gemeente. U kunt bijvoorbeeld een aangepaste rolstoel of een vervoersvoorziening aanvragen. Zo kunt u weer deelnemen aan maatschappelijke activiteiten zodat u niet in een sociaal isolement komt.

Maar ook bijvoorbeeld een traplift of benodigde aanpassingen in de woning kunnen door de Wmo vergoed worden. Zolang deze ervoor zorgen dat u langer thuis kunt blijven wonen.

Hulp van een Mantelzorgmakelaar

Vaak is het niet helemaal duidelijk waar u moet zijn voor bepaalde voorzieningen en ziet u wellicht door de bomen het bos niet meer.

Een Mantelzorgmakelaar is goed op de hoogte van alle wettelijke regelingen en weet waar u moet zijn en hoe u het beste de aanvraag kunt formuleren.

Weet u het even niet meer en wilt u vrijblijvend even met mij sparren; bel of mail mij gerust!

Saskia de Wit - Mantelzorgmakelaar

Heeft u vragen?

Neem direct contact
met mij op

Kennisbank