Is het verstandig om over te stappen naar een andere ziektekostenverzekering?

Aan het einde van ieder jaar komen de aanbiedingen van de verschillende ziektekostenverzekeraars weer binnen en heeft u eventueel de mogelijkheid om per 1 januari over te stappen. Is dit verstandig? En waar kunt u als mantelzorger op letten als u over wilt stappen?

Basis verzekering en aanvullende pakketten

De ziektekosten verzekering bestaat uit 2 componenten: de voor iedereen verplichte basisverzekering en een aantal vrijwillig af te sluiten aanvullende pakketten.

Het pakket van de basisverzekering wordt van hogerhand vastgesteld en is bij iedere verzekeringsmaatschappij hetzelfde. Alleen de prijs kan per verzekering verschillen.

Voor iedereen is er een verplicht minimaal eigen risico wat voor 2021 is vastgesteld op € 385,- p.p.

Vergoeding mantelzorg

Als u mantelzorger bent dan is het verstandig om goed te kijken naar de aanvullende pakketten. In de aanvullende verzekering zitten namelijk ook een aantal vergoedingen voor mantelzorgers.

Let goed op de mogelijkheden voor respijtzorg. Dit is de mogelijkheid om vervangende mantelzorg in te zetten als u bijvoorbeeld zelf ziek wordt of een weekje respijt zou willen. Verder zijn er vaak mogelijkheden om bijvoorbeeld het lidmaatschap van een belangenvereniging als Per Saldo terug te krijgen of een mantelzorgcursus te kunnen doen. Ook een mantelzorgmakelaar kan uit de aanvullende verzekering vergoed worden. Het kan dus lonen om hier goed naar te kijken wanneer u mantelzorger bent.

Verschillen in verzekeringen voor mantelzorgers

Waar moet je als mantelzorger nu precies op letten? Ieder jaar verschijnen er handige overzichten waar de verschillende vergoedingen van de verschillende verzekeringen op een rijtje staan. Klik hier voor het overzicht van 2021

Restitutiepolis of Zorg in Natura

Zoals gezegd zijn de vergoedingen uit de basisverzekering overal hetzelfde. Alleen wordt er wel een onderscheid gemaakt tussen een Restitutiepolis of een Zorg in Natura polis.

Wat betekent dit? Iedere verzekeringsmaatschappij sluit contracten af met zorgaanbieders zoals ziekenhuizen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en ook met thuiszorgorganisaties. Deze gecontracteerde zorg krijgt u altijd voor 100% vergoed.

Er zijn echter ook partijen die geen contract hebben, dit kunnen bijvoorbeeld kleinere thuiszorgorganisaties zijn of samenwerkende zzp-ers in de thuiszorg. Soms kan het heel aantrekkelijk zijn om juist die in te huren omdat ze beter aansluiten op uw wensen.

Dit zou kunnen door middel van een PGB, maar de ervaring leert dat een PGB vanuit de ziektekostenverzekering niet heel gemakkelijk te krijgen is. Een eenvoudigere oplossing is de mogelijkheid om een restitutie polis af te sluiten. Krijgt u namelijk bij een Zorg in Natura polis alleen gecontracteerde zorg en slechts een deel van niet gecontracteerde zorg vergoed. Bij een restitutiepolis krijgt u allebei voor 100% vergoed.

Verwacht u dus het komende jaar gebruik te moeten maken van dit soort niet gecontracteerde zorg. Overweeg dan voor een iets hoger bedrag een restitutiepolis af te sluiten.

Heeft u hier vragen over of zou u graag advies willen op het gebied van mantelzorg of het regelen van zorg? Bel of mail mij dan gerust om eens vrijblijvend te overleggen wat ik voor u kan betekenen.

Saskia de Wit - Mantelzorgmakelaar

Heeft u vragen?

Neem direct contact
met mij op

Kennisbank