Respijtzorg: De zorg tijdelijk uit handen geven

Soms wordt de zorg u als mantelzorger te veel of wilt u er graag even tussen uit. Wat is er dan mogelijk?

Wat is respijtzorg?

Respijtzorg is zorg waardoor de mantelzorger ontlast wordt; als het ware respijt krijgt. De zorg die hij of zij geeft wordt tijdelijk geheel over genomen door iemand anders. De zorg kan overgenomen worden in de thuissituatie of de zorgvrager gaat tijdelijk ergens anders heen. De mantelzorger krijgt even tijd voor zichzelf of kan zelfs op vakantie gaan.

Vervangende mantelzorg of respijtzorg

Er komt gelukkig steeds meer aandacht voor de mantelzorgers en de druk die zij vaak ervaren. Het belang van mantelzorgers en de noodzaak dat zij niet overbelast raken wordt steeds meer ingezien. Vanuit meerdere mogelijkheden en wetgeving is er respijtzorg of vervangende mantelzorg mogelijk. De zorg wordt tijdelijk uit handen genomen. Hoe moet u dit regelen?

Vrijwilligerscentrale

In bijna elke gemeente is wel een vrijwilligerscentrale. Hier kunt u informeren of er mogelijkheden zijn of een vrijwilliger een paar uur komt om de zorg even over te nemen zodat de mantelzorger bijvoorbeeld een paar uur weg kan. De zorg mag niet te complex zijn.

Gemeente

Via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning of de Jeugdwet kunt u ook respijtzorg aanvragen. Ook hier kan dat zijn in de vorm van extra ondersteuning door professionals die de zorg even overnemen of bijvoorbeeld logeeropvang voor enkele nachten, dit laatste wordt vaak aangevraagd voor kinderen die extra zorg nodig hebben.

Zorgverzekering

Veel zorgverzekeringen hebben in hun aanvullende pakket een vergoeding voor respijtzorg opgenomen. Per verzekering zijn er dan mogelijkheden om de zorg voor enkele uren of zelfs 24 uur achter elkaar over te laten nemen. Steeds meer organisaties hebben ook contracten met de zorgverzekeraars en kunnen zonder veel problemen ingezet worden. De Mantelaar en Saar aan Huis zijn hier voorbeelden van.

De zorg overdragen

Veel mantelzorgers vinden het moeilijk om de zorg uit handen te geven. Begrijpelijk want u zorgt vaak al jaren voor uw naaste en het is moeilijk om dit over te laten aan een vreemde. Op Mantelzorg.nl vindt u handige lijsten die u in kunt vullen als een soort overdracht naar de zorgverlener. U vindt deze lijsten hier.

Hulp van een Mantelzorgmakelaar

Vindt u het lastig uw weg te vinden in deze regels en twijfelt u waar u precies moet zijn?
Een Mantelzorgmakelaar is op goed op de hoogte van alle wettelijke regelingen en weet waar u moet zijn en hoe u het beste de aanvraag kunt formuleren.

U mag mij altijd vrijblijvend bellen om even te overleggen en samen te kijken naar de mogelijkheden

Saskia de Wit - Mantelzorgmakelaar

Heeft u vragen?

Neem direct contact
met mij op

Kennisbank