Help ik ben mantelzorger

Wanneer is iemand nu eigenlijk mantelzorger? Officieel bent u mantelzorger wanneer u meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden zorg aan een naaste verleent.

Mantelzorg overkomt u

Het verschil met een mantelzorger en een vrijwilliger is, dat een mantelzorger vóórdat de zorgvraag er was al een sociale band had met degene voor wie hij zorgt.

Mantelzorg kiest u niet voor, het overkomt u. Het begint vaak klein; ouders of een partner worden ziek of een kind heeft meer dan gebruikelijke zorg nodig en als vanzelfsprekend gaat u hen helpen. Gewoon omdat u dat vanzelfsprekend vindt en u om hen geeft.

Langzaam wordt de zorg meer en vraagt het meer van u en ineens bent u mantelzorger.
Ook de rest van de familie, uw omgeving, vindt het vanzelfsprekend of misschien zelfs wel makkelijk dat u degene bent die die taak op zich genomen heeft.

Mantelzorg is vrijwillig maar niet verplicht

Is het inderdaad vanzelfsprekend dat u alle zorg op u neemt? Eigenlijk niet en het is heel normaal dat u af en toe denkt; waar ben ik in verzeild geraakt? Hoe fijn zou het zijn om weer eens een middag, een weekend of misschien zelfs wel een hele week weg te kunnen gaan zonder dat u zorgen te hoeft maken of uw naaste het wel redt.
In Nederland zijn er naar schatting 4,4 miljoen mantelzorgers; 750.000 daarvan geven meer dan 8 uur per week zorg aan hun naaste. De helft daarvan voelt zich overbelast.
Mantelzorg wordt vaak als vanzelfsprekend gezien, maar u bent niet verplicht dit te doen en kan en mag dus gerust om hulp vragen.

De mantelzorg delen kan u helpen

Als u de hulp aan uw naaste te veel wordt en overbelasting dreigt dan is het hoog tijd om hulp te vragen. Voordat u professionele hulp inroept, is het belangrijk om aan uw omgeving aan te geven dat de mantelzorg te veel voor u wordt. Vaak willen andere familieleden best helpen maar denken ze dat alles goed met u gaat. Een familieberaad kan heel verhelderend zijn.

Wist u dat er ontzettend veel apps en technische toepassingen zijn waarmee u de mantelzorg op een hele eenvoudige manier met elkaar kunt delen?
Apps waarin u aangeeft wat er gedaan moet worden, welke taken u niet kan doen en waar anderen dan op kunnen reageren. Zo hoeft u niet steeds te bellen en om hulp te vragen maar kunnen anderen gemakkelijk hun mogelijkheden aangeven.

blog

Gratis overzicht met handige apps

Mantelzorg Goed Geregeld heeft een handig overzicht gemaakt van een aantal van deze apps en mogelijkheden. U kunt dit gratis downloaden op de website: klik hier.
Hopelijk kunt u daarmee de mantelzorg samen goed regelen en geeft dit u als mantelzorger wat ruimte en tijd voor u zelf.

Wilt u weten wat er nog meer mogelijk is en hoe u professionele hulp kunt krijgen?
Lees dan hier verder.

Saskia de Wit - Mantelzorgmakelaar

Heeft u vragen?

Neem direct contact
met mij op

Kennisbank